Puheenjohtajan terveiset

Puheenjohtajan terveiset - Hyvää alkanutta vuotta 2016 tanssikansalle :)

Martti Surakka, Suselin puheenjohtajaAloitin vuoden alussa kaksivuotisen toimikauteni Suomen Seuratanssiliiton (SUSEL) hallituksen puheenjohtajana. Kuinkas muutenkaan kuin tanssimalla - uudenvuodenaattona Satulinnassa Parolassa ja uudenvuodenpäivänä Kimmelissä Joensuussa. Susel on tanssiseurojen kattojärjestö, ja tätä kautta todennäköisesti Suomen suurin tanssin lajiliitto edustaen noin 15 000 jäsentä. Suseliin kuuluu 55 jäsenseuraa.

Tämänkokoisista lajiliitoista Susel lienee lähes ainoa, joka toimii talkoopohjalta ilman vakinaista henkilökuntaa. Tämä johtuu siitä, että Suselilla ei ole "virallista" asemaa tanssin lajiliittona Suomessa eikä se saa toimintaansa valtion avustuksia. Lavatanssia kun ei ilmeisesti lasketa urheiluksi eikä kulttuuriksi :). Toiminta rahoitetaan yksinomaan seurojen jäsenmaksuilla ja toiminnan tuotoilla. Jäsenille näkyvintä toimintaa ovat kahdesti vuodessa järjestettävät tanssiristeilyt sekä seuratanssin ohjaajakoulutus. Jäsenseurojen suuntaan tärkeimmät palvelut ovat olleet varsin edullinen Gramex -sopimus sekä kattava vastuuvakuutus.

Susel juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan, ja juhlavuosi tulee tavalla tai toisella näkymään eri tanssitapahtumissa.

Yhdistys- ja seuratoiminta on yksi suomalaisen yhteiskunnan kulmakivistä. Seuratanssissa tanssiseura tarjoaa lajista kiinnostuneelle ihmiselle matalan kynnyksen aloittaa tämä hieno harrastus. Paljon on puhuttu nuorten houkuttelemisesta lajin pariin ja seurojen nauttimista veroeduista. Omalta osaltani rohkenen tehdä pari väitettä. Ne nuoret, jotka lavatanssin piiriin haluavat, sen myös löytävät. Tuskinpa nuorison näkemykset ovat omista nuoruusvuosista mihinkään muuttuneet - itse koin "valaistumisen" vasta neljänkymmenen ikävuoden korvilla. Parikymppisenä kossina minullekin mikä tahansa tanssi, lavatanssista puhumattakaan, kuului luokkaan EVVK. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö kannattaisi lämpimästi nuorten "altistamista" lavatanssille järjestämällä tanssikursseja esimerkiksi liikuntatuntien yhteyteen eri asteiden oppilaitoksissa. Mutta lavatanssi on siitä mukava harrastus, että tämän voi aloittaa hieman varttuneemmallakin iällä.

Kautta lähihistorian, yhdistys- ja seuratoiminta ovat kirvoittaneet kärjekkäitäkin kirjoituksia yleishyödyllisten yhdistysten nauttimista veroeduista, jotka vääristäisivät kilpailuasetelmaa. Tokihan yleishyödyllinen yhdistys on vapautettu arvonlisäverosta oman toimintansa osalta - mutta kolikon toisella puolella yhdistys ei myöskään voi vähentää arvonlisäveroja tarvikehankinnoistaan ja veronalaisista käyttömenoistaan. Yleishyödyllisyys tarkoittaa myös sitä, että seuralla tulee olla muutakin toimintaa kuin tanssiharjoitukset ja valtaosan toiminnasta tulee olla suunnattu seuran jäsenille. Yleishyödyllisen yhdistyksen toiminta perustuu aktiivisten ihmisten työpanokseen - ilman talkoolaisia seuran toiminta näivettyy nopeasti. Rohkenen tässäkin väittää, etteivät seurat syö tanssikoulujen asiakaskuntaa juurikaan. Pikemminkin päinvastoin. Uskoisin, että tanssikärpäsen pureman saanut tanssiseuran jäsen lähtee hakemaan lisäoppia tanssikoulujen tunneilta huomattavasti tavallista "rivikansalaista" useammin. Kilpailuaseman sijaan väitän, että aito ja toimiva yhteistyö yhdistysten ja yrityspohjalta toimivien toimijoiden välillä tuo parhaan lopputuloksen. 

Tulevan kaksivuotiskauden aikana Suselin tavoitteet tulevat olemaan seuraavat:

Suselin aseman virallistaminen seuratanssin lajiliittona

Onnistuessaan tämä tarkoittaa sitä, että Susel voi saada toimintansa pyörittämiseen valtionavustuksia. Avustusten turvin Suseliin voidaan palkata vakituista henkilökuntaa. Käytännössä tämä mahdollistaisi erilaisten palveluiden lanseeraamisen ja tarjoamisen jäsenseuroille nykyisen tarjonnan lisäksi.

Ohjaajien täydennyskoulutukset

Toimintavuosiensa aikana Suselin ohjaajakoulutuksesta on valmistunut noin 300 seuratanssin ohjaajaa. Viimeisten muutaman vuoden aikana täydennyskoulutuksia ei ole juurikaan järjestetty. Tulevien vuosien aikana tähän tulee muutos - eli koulutusten pääpaino tulee muutaman lähivuoden ajan olemaan ohjaajien täydennyskoulutuksen tarjoamisessa eri puolilla Suomea.

Seuratoimijoiden koulutus

Jo edellisen hallituksen aikana oli kehitetty koulutuspaketti tanssiseuroille liittyen lähinnä seuratoiminnan talous-, vero- ja vastuukysymyksiin. Tämän koulutuksen toteuttaminen jäi suunnitteluasteelle Suselin sihteerin ja verrattoman yhdistystoiminnan talouskysymysten tuntijan, Raija Pohjavirran kuoltua äkillisesti. Susel on aikanaan julkaissut seuratoiminnan oppaan, mutta aika on osittain ajanut tämän jämerän tietopaketin ohi. Lait ovat muuttuneet, ja paketti tarvitsee päivitystä.

Jalkautuminen jäsenseuroihin

Erityisesti idän ja pohjoisen suunnista hallituksen korviin on kantautunut kritiikkiä siitä, että kaikki Suselin toiminta tuntuu keskittyvän eteläisen Suomen suuriin keskuksiin. Kritiikkiä on kuunneltu, ja tavoitteenani on seuraavien parin vuoden aikana kiertää tapaamassa jäsenseuroja ympäri maata. Kuinka tämä käytännössä toteutuu ja onnistuu, jää nähtäväksi. Ylipäätään eräs suurimmista haasteista Suselin toiminnassa on jäsenten aktivointi - tämä toki on yleinen ongelma kaikessa yhdistystoiminnassa.

Martti Surakka

Lopuksi vielä pieni esittely - kuka minä olen? Ensimmäiset askeleeni lavatanssin saralla otin kymmenisen vuotta sitten ja aktiivisempaa harrastusta on takana puolenkymmentä vuotta. Oma seurani on Hyvinkään Hymyhuulet, jonka puheenjohtajana olen toiminut vajaat kaksi vuotta. Seuran harjoitusten lisäksi lavoilla tulee käytyä keskimäärin kerran-pari viikossa, kesäaikaan useamminkin.

Leipätyönäni kierrän maailmalla konsultoimassa lähinnä uusiutuvaan energiaan, sahalaitoksiin ja jätehuoltoon liittyvissä toimeksiannoissa. Syntynyt olen Liperissä, Pohjois-Karjalassa vajaat 50 vuotta sitten.

Martti Surakka
Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry
hallituksen puheenjohtaja
puheenjohtaja@susel.fi
040 770 9049